پیام سپاهان

آخرين مطالب

فرونشست در 30 استان ؛ گیلان تا 2 سال دیگر درگیر فرونشست خواهد شد | می‌ توانیم جلوی فرونشست را بگیریم سیاسی

فرونشست در 30 استان ؛ گیلان تا 2 سال دیگر درگیر فرونشست خواهد شد | می‌ توانیم جلوی فرونشست را بگیریم
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - به گزارش همشهری ‌آنلاین 359 محدوده از کل محدوده‌های کشور که 84 درصد از چاه‌های مجاز کشاورزی در آن‌ها واقع شده، دچار فرونشست زمین شده‌اند. با توجه به اینکه بحران فرونشست زمین در ایران به یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های زیست‌محیطی تبدیل شده است، گفت‌وگوی تلویزیون اینترنتی همشهری در این باره با عنوان «مرگ خاموش زمین» با حضور علی بیت‌اللهی، مشاور رئیس سازمان محیط‌زیست در امور آب و فرونشست زمین و حامد یزدیان، نماینده اصفهان در مجلس شورای اسلامی به این موضوع اختصاص داشت.
از خزر تا عمان آب از دست دادیم فرو نشست زمین پایین رفتن تدریجی یا ناگهانی سطح زمین در اثر عوامل طبیعی یا غیرطبیعی تعریف عامی از پدیده فرونشست است. مشاور رئیس سازمان محیط زیست در امور آب و فرونشست زمین در آغاز گفت و گو تعریف دقیق‌تری از این پدیده در کشور ارائه می‌دهد و می‌گوید: «در کشور ما دلیل اصلی پایین رفتن سطح زمین برداشت آب‌های زیرزمینی است. در برخی از کشورها ذوب شدن یخچال‌ها، حتی بالا آمدن آب دریاها یا استخراج معادن و غیره به عنوان دلیل ذکر شده، اما این پدیده در 30 استان به دلیل افت سطح آب زیرزمینی است.»
علی بیت‌اللهی درباره میزان حجم آب از دست رفته در طول سال‌ها که فرونشست در کشور را تشدید کرده است، ادامه می‌دهد: «حجم منابع آب زیر زمینی که از اواسط دهه 1350 و به ویژه اواسط دهه 1370 با یه شیب تند از دست دادیم، حدود 140 میلیارد متر مکعب است. برای تصور بهتر این عدد، یک کانالی را تجسم کنید که از ساحل دریای خزر تا ساحل دریای عمان به پهنای هزار متر و به عمق 100 متر کشیده شده و پر از آب باشد. در واقع ما این حجم آب زیرزمینی را از دست دادیم که تجدید نشده‌است. در این شرایط فروریزش‌های زیادی اتفاق می‌افتد و در سطح زمین شکاف‌ها، ترک‌ها و گودال‌های عمیق و گاه سانحه‌زایی رخ می‌دهد که در دشت مهیار اصفهان، اطراف استان مرکزی، محدوده قم، نیشابور، استان کرمان و فارس بارها شاهد آن بودیم.»

پیام سپاهان

لایحه کنترل فرونشست در مجلس لایحه کنترل فرونشست در کمیسیون کشاورزی به تصویب رسیده ولی چرا این‌قدر دیر؟ نماینده اصفهان در مجلس در پاسخ به این پرسش می‌گوید: «متاسفانه این لایحه در دوره قبلی مجلس هم به نتیجه نرسیده بود. واقعیت فرونشست هنوز هم از سوی نمایندگان مجلس و مسئولان درک نشده و فقط کم شدن آب‌های سطحی را می‌بینیم. درباره برداشت‌های بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی هم نگاه درستی از سوی مردم و مسئولان وجود ندارد. از سوی مسئولان امر کنترل بر برداشت‌های غیرمجاز، اضافه برداشت‌ها و بحث تعادل بخشی آبخوان‌ها در دستور کار وزارت نیرو نیست. از سوی دیگر رقابت نادرستی بین استان‌ها در حال شکل‌گیری است که انگار با اغراق در مساله فرونشست بیشتر اعتبار بیشتری خواهند گرفت. در این رقابت از این موضوع که عدد فرونشست در محدوده سکونتگاهی هر چقدر هم اندک باشد، خطرات بیشتری به همراه دارد، غفلت می‌شود.»
حامد یزدیان با اشاره به اینکه فرو نشست به مناطق سکونتگاهی کشور رسیده و تهدید جدی برای سکونت مردم ایجاد شده، ادامه می‌دهد: «باید در ادبیات فنی موضوع دقت کنیم. به پهنه‌بندی فرو نشست در کشور بپردازیم و متناسب آن قانون وضع کنیم. کلیات موضوع در کمیسیون کشاورزی مطرح شد ولی در جزئیاتش حتما مباحث جدی داریم.»

پیام سپاهان

حامد یزدیان درباره وظایف نهادهای مختلف می‌گوید: «عمدتا در بحث اضافه برداشت آب زیر زمینی، وزارت نیرو مسئول است ولی اینکه نظارت‌ها بر عملکرد وزارت نیرو یا وزارت جهاد کشاورزی چگونه باشد، مشخص نیست.»
او با بیان اینکه حاکمیت نگاه‌های محلی در این موضوع را جدی می‌داند و ادامه می‌دهد: «اگر زیرساخت‌های در کشور در اثر فرونشست از بین برود، مثلاً خطوط نفت و گاز یا خطوط فشار قوی برق دیگر مهم نیست که فرونشست کجا اتفاق افتاده، کل کشور خسارت می‌بینید. اگر قسمتی از هر شهری خالی از سکنه شود، تبعات آن به دیگر نقاط کشور گسترش پیدا می کند. فرونشست حتی در برخوردارترین استان، در مدت کوتاهی آن استان را به غیر برخوردار تبدیل می‌کند.»
حفر چاه در پایتخت؟ پایتخت نیز از زخم فرونشست در امان نبوده‌است. به تازگی اعلام شده که برای جبران کسری آب آشامیدنی تهرانی‌ها قرار است تعدادی چاه‌ عمیق حفر شود. مشاور رئیس سازمان محیط زیست در امورآب و فرونشست زمین اما در این باره می‌گوید: «بعد از سد کرج، سد لتیان به کمک آمد تا آب برای جمعیت روز به رشد تهران تامین شود. سدهای لار و ماملو هم به کمک آمدند. بعد سراغ حفر چاه‌های متعدد رفتیم. حالا دوباره خبر حفر چاه عمیق منتشر می‌شود در حالی که این رویکرد غلط در مدیریت تامین آب است.»
علی بیت‌اللهی علت را در توزیع ناهگون جمعیت می‌داند و ادامه می‌دهد: «به نظر من رویکرد باید مدیریت مصرف آب باشد و نه تامین آب. بعد از زدن چند حلقه چاه، دوباره با تمرکز جمعیت، تامین آب مسئله ساز می‌شود.»
توزیع همگن زیرساخت‌ها انتقال آب دریای عمان به فلات مرکزی کشور به عنوان راهکار برای جبران کمبود آب است که با انتقادهایی هم روبه‌رو بوده‌است. مشاور رئیس سازمان محیط زیست در امورآب و فرونشست زمین معتقد است انتقال آب بین حوزه‌ای در طولانی مدت جوابگو نیست و توضیح می‌دهد: «وقتی ظرفیت زیست محیطی برای یک منطقه وجود ندارد با انتقال آب به صورت مصنوعی تامین و گرایش به تمرکز جمعیت هم بیشتر می‌شود و این همان دور باطلی است که اتفاق می‌افتد.»
علی‌بیت ‌اللهی تاکید می‌کند: «فرونشست یا شکاف، زبان طبیعت است که می‌گوید من دیگر کشش ندارم.»
2800 لیتر آب برای تولید یک تیشرت نخی بارها تاکید شده علت اصلی فرونشست در سرزمین ایران استحصال بی‌رویه آب‌های زیرزمینی است. مشاور رئیس سازمان محیط زیست در امورآب و فرونشست زمین می‌گوید: «علت اصلی استحصال آب زیرزمینی، روش‌های نادرست کشت و زرع، آبیاری مزارع، مکان‌یابی غلط صنایع آب‌بر و توزیع ناهمگن جمعیت است.» علی بیت‌اللهی مثالی می‌زند و ادامه می‌دهد: «برای تهیه یک کیلوگرم گوشت گاو، 15 هزار لیتر آب و برای تولید یک تی‌شرت نخی 2800 لیتر آب لازم است. منظور از مصرف آب فقط آب آشامیدنی نیست.»
برای جبران فرونشست چه کنیم؟ اکنون که وضعیت فرونشست در کشور به مرحله بحرانی رسیده و زنگ خطرآن به صدا درآمده، باید بدون معطلی به سراغ راهکارها رفت.
مساله را بشناسیم نماینده اصفهان درباره راهکارهای کنترل این بحران می گوید: «اول مسئله را بشناسیم و اشتباهات خودمان را قبول کنیم و بعد برای حل آن گام برداریم. اگر اشتباهات خودمان را قبول نکنیم نمی‌توانیم درست تصمیم بگیریم. سیاست شهرسازی ما اشتباه بوده‌است. تمرکز جمعیت در تهران و اصفهان نشان می‌دهد که خاک، آب و هوا ظرفیت این جمعیت را ندارد. دوم اینکه به فعالیت توسعه‌ای نگاه عمیق‌تری داشته باشیم.»
حامد یزدیان در این مورد به شبکه جمع‌آوری فاضلاب اشاره می‌کند و ادامه می‌دهد: «این کار را نشانه توسعه می‌دانیم در حالی که این آب قبلاً داخل چاه‌ها جذب زمین و سفره‌های زیرزمینی می‌شد. ما با احداث این همه حجم شبکه‌های آب و فاضلاب اجازه نمی‌دهیم یک قطره آب به زمین برگردد. پساب، حق طبیعی این زمین بوده که حالا به مصرف صنعت می‌رسد یا تبخیر می‌شود و عملا از چرخه بازگشت خارج می‌شود. در بسیاری از کشورها آب فاضلاب به صورت محلی تصفیه می‌شود و به زمین برمی‌گردد.»
او مسئله سوم را بهره‌وری می‌داند و می‌گوید: «بهره‌وری‌ در کشاورزی بسیار پایین است. بحث امنیت غذایی مهم است ولی ما همین الان در کشور مناطقی را داریم که خاک حاصلخیز و ظرفیت بهره‌برداری بالایی دارد که مثلا می‌شود از کاشت یک هکتار گندم 12 تن برداشت کرد، اما توسعه در جایی اتفاق افتاده که 5 تن گندم از یک هکتار برداشت می‌شود.»
یزدیان درباره انتقال آب معتقد است که هر گونه دستکاری در طبیعت نادرست است، اما انتقال آب در مبدا مشکلی ایجاد نمی‌کند. او ادامه می‌دهد: «آنچه که از لحاظ محیط زیستی در انتقال آب کار اشتباهی است به هم زدن رژیم طبیعی رودخانه‌هاست. هر نوع انتقال آبی حتماً بد نیست گرچه بهتر است که در اولویت نباشد. افراط و تفریط‌هایی را پای بهره‌وری نگذاریم. توسعه شهرنشینی به این روش ما را به اینجا رسانده که داریم اتفاق بحث انتقال آب دریا را دراولویت می‌گذاریم.»
یزدیان می‌گوید: «درباره انتقال آب دریا نیز باید این نگاه را داشت که تامین آب برای جمعیت 5 تا 6 میلیون نفری فقط نباید از یک منبع آب باشد. توسعه دریا محور یک افق دراز مدت است. در استان‌هایی که خطر فرونشست دارند، صنایع آب‌بر نباید توسعه پیدا کند و در طولانی مدت باید صنایع منتقل شود.»
یزدیان درباره اصلاح الگوی کشت به عنوان راهکاری برای کنترل فرونشست در کشور می‌گوید: «نه تنها اصلاح الگوی کشت در برخی مناطق به شکل صحیح اجرا نشده، بلکه در برخی مناطق هنوز به اجرا درنیامده است و محصولات آب‌بر در مناطقی که تنش آبی دارند، کشت می‌شود.»
فرونشست قابل کنترل است مشاور رئیس سازمان محیط زیست معتقد است فاجعه فرونشست غیر قابل جبران است. علی‌ بیت‌اللهی می‌گوید: «تجربه‌های جهانی نشان می‌دهد فرونشست قابل کنترل و توقف است. به عنوان مثال در دشت توکیوی ژاپن در سال 1965 نرخ فرونشست زمین 12 سانتی متر در سال بود. با اقداماتی که انجام دادند این پدیده در سال 2003 به صفر رسید. من اطمینان دارم که ما این ظرفیت‌ کنترل این پدیده در کشور را داریم.» او توضیح می‌دهد می‌گوید: «فرونشست یک مخاطره طبیعی نیست. این پدیده یک مخاطره انسان ساخت و قابل کنترل است. کنترل آن یک کار هماهنگ و همه جانبه می‌خواهد. یک راهکار همین توزیع همگن جمعیت در کشور است. نکته دوم توجه به نوع کشت و زرع است. مکان‌یابی طرح‌های صنعتی هم نکته سوم است.»
او تاکید دارد که ریسک‌پذیرترین منطقه فرونشستی در کشور اصفهان است و می‌گوید: «در اصفهان 300 مسجد تاریخی، 285 مدرسه با معماری اصیل، بسیاری از پل‌ها و آثار تاریخی بی نظیر را داریم که در معرض تهدید فرونشست است. از 63 اثر ثبت جهانی کشور ما 27 اثر در محدوده فرونشست قرار گرفته‌است.»
علی بیت‌الهی خبر خوبی هم دارد و می‌گوید: «تدوین مقررات ملی فرونشست در دستور کار قرار گرفته و رئیس جمهور روی این موضوع تاکید کردند. امیدوارم در جهت کنترل خطرات این پدیده اتفاقات خوبی انجام شود.»
کد خبر 942835 برچسب‌ها فرونشست زمین وزارت راه و شهرسازی خبر مهم کشاورزی استان اصفهان تهران استان تهران

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/962140/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شهرک‌های صنعتی برنامه مدونی برای توسعه شرق اصفهان دارد

کتابی برای 13 هزار کودکی که با آرزوهایشان به خاک سپرده شدند

صحبت های شنیدنی سروش صحت

مدل اگزینوس گلکسی S26 فقط راهی بازار اروپا می‌شود

سرمقاله دنیای اقتصاد/ زیان‏‏‌دیدگان چالش‏‏‌های موجود در بازار داروی ایران

سرمقاله سازندگی/ تیغ در دست زنگی مست

مناسبت روز/ یکشنبه، 14 اردیبهشت‌ماه

بازدید سرپرست اداره کل امور مشاورین در دستگاههای اجرایی از بیمارستان صدر

دیدار مدیران کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان‌های آذربایجان غربی و شرقی با خانواده‌ شهید آیت‌الله آل‌ هاشم

"چادر کردیم رفتیم تماشا"؛ سفرنامه حج یک زن قاجار

سرمقاله خراسان/ کمک یمن به امنیت ملی ایران

هم‌زمان با دهه کرامت و میلاد حضرت معصومه، سومین شب از جشنواره دخترانه خانواده فولاد مبارکه برگزار شد

راه نجات اقتصادی کشور از بخش خصوصی می‌گذرد

«کنسرسیوم مهارت» در استان اصفهان تشکیل می‌شود

وجود شفافیت در همه حوزه‌های عملکردی گروه فولاد مبارکه

ظرفیت بالای گروه فولاد مبارکه در راستای تحقق شعار سال

ضرورت مراقبت از صنعت با هدف امیدآفرینی

اعلام آمادگی فولاد مبارکه برای مشارکت در توانمندسازی مددجویان کمیته امداد استان اصفهان

یادواره شهدای امام رضایی در اصفهان برگزار شد

صد روز تکان‌دهنده در سیاست خارجی آمریکا

حقوق پایه مدیرعامل انویدیا برای اولین‌بار از سال 2015 افزایش می‌یابد

آمیتاب باچان استودیوی بازیسازی می‌زند؛ بازی عصر بهارات برای کامپیوتر معرفی شد

مدل ویژه 20 سالگی آیفون احتمالاً طراحی تمام‌صفحه خواهد داشت

زندگی یا نمایش زندگی!؟

صدای پیامک ها بلندتر از قانون

صبح جمعه با جولانی

مشقت کار در تونل های زیرزمینی

نامه جلال به امام خمینی(ره) از سرزمین وحی

بخشی از کتاب/ تواضع درباره خرد خاموش بشر

رم مجازی در One UI 8 سامسونگ تا 12 گیگابایت افزایش پیدا می‌کند

تصاویر قاب‌های سری آیفون 17 طراحی پرچمداران 2025 اپل را به‌نمایش می‌گذراند

هوش مصنوعی به ویکی پدیا هم رحم نکرد

بابک زنجانی در راه جاده مخصوص

مصوباتی که در دولت رئیسی، پوچ از آب در آمد!

از فشار تا گفت‌وگو

رونمایی از پشت پرده زندگی شخصی پوتین

چشمان بسته گمرک

ماجرای آتش‌سوزی تاریخی در اسرائیل

آیین بزرگداشت مقام معلم در مرکز اموزش هوانیروز اصفهان برگزار شد

کارشناس اخلاق دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان: آموزش نسل آلفا نیازمند تحول در رویکردهای سنتی است

10 روز تا حرکت قطار گردشگری ؛ یزد، اولین ایستگاه!

برگزاری جشن سنتی آش شیر در دامنه کوه پاریز سیرجان

قاب‌های سری آیفون 17 طراحی پرچم‌داران 2025 اپل را افشا کرد

امیدوارم انحلال پالایش نفت شایعه باشد؛آکادمی گیتی‌پسند را رصد می‌کنیم

فرصتی برای نشستن رو در رو با جلال؛ تماشای دنیا با عینک یک روشنفکر عاصی

شعرخوانی زیبا از رشید کاکاوند

مدل اگزینوس گلکسی S26 احتمالاً فقط در یک منطقه عرضه خواهد شد

بازی چهارم!

دو سناریوی تعویق مذاکرات

تدارکات تندروها برای حذف دومین وزیر